A view of the back of the original building, seen from the Purfleet. A first-floor terrace is being added to the near corner, but otherwise, it is being restored to retain as much as possible of the 1930s design.

Charles Winlove in the centre, with two sons standing in the small courtyard-jetty at the back of the building. The picture must have been taken in the 1940s before the back was extended. Source: lynn-area-forums.co.uk

Sandy Heslop contemplating the empty upper floor before construction began.

The lower floor, now the main gallery space.

 

Adding the roof meant that the extra weight on the building and its quay-side foundations had to be carefully calculated by engineers, this drawig is by the award-winning Alan Conisbee.

http://www.conisbee.co.uk/

One of the interim architect's drawings by award-winning practice Hudson Architects

http://hudsonarchitects.co.uk/

Sam of Norfolk Building Co, responsible for construction.

http://www.thenorfolkbuildingco.co.uk/

Adam of SGS Painting and Decorating painting the ceilings from stilts just before the opening.

Building

The original ‘Winlove Building’ looking West towards the Custom House. It will gain a new roof, which Historic England insisted must have a pitch to bring it into line with the surrounding architecture. The space to the East is to be filled with a new building.

The building began as a simple flat-roofed brick construction, built as a workshop in 1937 by Charles Winlove a furniture maker and publican, whose family owned a few properties nearby.

After Winlove’s death the building stood empty for 20 years, containing the remnants of the workshop carpentry tools and his nephew’s E-type Jaguar.

Sandy Heslop and Veronica Sekules bought it in 2013, spotting its potential as gallery and living space, with its industrial spaces, high ceilings and lots of windows. Two years of complex negotiations with heritage and planning authorities followed.

The building in it's not-quite finished state, with a temporary wooden balcony, but showing Pearce Marchbank's exhibition signage on the end wall for the inaugural Sunlight and Gravity exhibition featuring Roger Ackling and Richard Long.

Hudson architects were commissioned to design its conversion, adding a third storey hudsonarchitects.co.uk
The building has been finally transformed with the further help of Conisbee engineers conisbee.co.uk and local builders Norfolk Building Co. thenorfolkbuildingco.co.uk

GroundWork’s main gallery is on the ground floor, used for changing exhibitions.

The upper floors contain a studio flat, with kitchen, living and sleeping areas, terrace and workshop space. It is also used for display of crafts, pictures, textiles and occasional gallery events.

The Penthouse provides a comfortable suite to rent which sleeps from 2-4 people, with beautiful views of central King's Lynn, the Custom House and Quay.